Stargate Props and Costumes

Welcome to the Internet's largest community dedicated to the props and costumes of Stargate.

Talk about the costumes used throughout Stargate SG1, Stargate Atlantis, and Stargate Universe. Share your original costumes or get help with your cosplay!
Iskreno, nikad se nisam smatrao kockarom. Ni onim tipom koji petkom odere tri bankomata, ni onim koji zna raspored turnira u pokeru. Uz kavu, eventualno koji listić. Ali prošlo ljeto, na moru, kod punca u Konavlima, dogodilo se nešto što me je natjeralo da promijenim mišljenje o cijeloj priči s online kockarnicama.

Bilo je to vrijeme kad je sve stalo. Firme su usporile, a ja sam uzeo produženi vikend kako bih pomogao oko maslina. Prvi dan na selu prošao je odlično. Orezali smo grane koje je frka srušila. Drugi dan krenula je kiša, ona jadranska koja ne prestaje. Punci su otišli kod susjede, žena je radila online sastanak, a ja sam ostao sam za stolom s kavom i prognozom koja je obećavala još dva dana labinjona.

Čovjek se na selu bez posla pretvori u stvorenje koje razmišlja u krug. Sve sam pregledao. YouTube više nije imao što preporučiti. Tada mi je na mobitel stigla obavijest od prijatelja s posla koji je znao da volim probati sve što je novo. Pisao mi je: „Brate, nema ti šanse da ne pogledaš kakvu akciju imaju na vavada, tamo sam večeras okrenuo neki bonus bez depozita. Samo za fore.” Znam ga, taj zna sve i svašta, pa sam pomislio – ajde da vidim što je to smislio.

Kroz sat vremena, koliko sam čekao da se kava ohladi i džoint za susjeda s druge strane ograde nikad ne materijalizira, otvorio sam stranicu. Bez ikakvih očekivanja, registracija me koštala trideset sekundi. Nisam ubacio ni lipe. Da se razumijemo – mobilel mi je bio na dvadeset posto baterije, punac je imao sijao kabl za punjenje koji je moralo držati knjigom da radi, a ispred mene je bio ručak. Plan je bio jednostavan: zavrtjet ću par besplatnih vrtnji, izgubiti, i reći prijatelju da je idiot. Umjesto toga, desila se čudna stvar na koju se uopće nisam bio spreman.

Krenulo je kao ples. Prva vrtnja ništa. Druga ništa. Treća, neki simbol koji se širio. I tako sam s onih tridesetak kuna na računu došao na sto dvadeset. Iznenadio sam se, pa makar mi te pare ne trebaju. I onda je krenulo. Ne mogu reći da sam vrtio kao lud, više sam se igrao s onim što mi je palo pod ruku. Imao sam neku logiku, malu progresiju. Sve sam zapisivao na komad papira za crtanje koji je ostao od djeteta. Koje su linije dolazile nakon velikog dobitka. Koje nakon praznog niza. Glupost, znam. Ali upravo me taj papir spasio.

Ključno je što nisam jurio osvetu. Kada sam došao na nekih dvjesto eura, što je tada zvučalo nadrealno za ono što sam zamislio, rekao sam sebi – to je to. Kreneš s nulom, završiš s dvjesto, idemo dalje. Ispisao sam dobitak na banku. I onda mi je palo na pamet da bi bilo dobro da se pohvalim prijatelju. Poslao sam mu snimku zaslona, a on je kratko rekao: „Vidiš, jesi li mi vjerovao? Pusti sad to, vrati se na vavada, imaju turnir vikendom, znaš kako se tamo uzme.” Malo sam razmislio o njegovim riječima i, iskreno, zahvalan sam što me nije poslušao do kraja. I ne kažem to sada jer je sve ispalo dobro, nego jer sam u tom trenutku, s dvjesto eura na računu i tihom kućom, imao osjećaj da sam nešto pobijedio. Ne one kojima se vrti automat, nego svoju glavu.

Tri dana kasnije vratio sam se kući. Pričao sam svojoj ženi o tome s osmijehom, dok smo sadile bosiljak na balkonu. Pitala me jesam li siguran da nije sretno što sam ja našao novu zajebanciju. Zajebancija je bila što sam još isto večer spremio odjeću za posao i osjetio neki mir. Shvatio sam da mi online kockarnica više nije bila način da se obogatim, nego alat da se podsjetim na granice. Znam, zvuči kao floskula, ali kad si sam s digitalnim novcem i kad te nitko ne gleda, granice su jedino što postoji. Desilo mi se u Kini ono što se desi kad vlak koji je trebao poći u šest sati kasni trideset sekundi: skužiš da vrijeme nikad ne ide tvojim tempom. Ja sam svojom igrom, evo, upravo tako vrtio – svjesno. Stop kad treba. Igraj samo kad si miran.

Sedam dana poslije tog vikenda, opet sam se ulogirao na vavada. Ne zato što mi je trebalo, nego jednostavno da vidim onu akciju o kojoj je prijatelj pričao, koja je njega stimulirala. Ulog od pedeset kuna. Htio sam provjeriti je li sve kako sam ga ostavio. Zavrtio sam par rundi i otišao spremiti večeru. Ostavio sam otvorenu karticu. Kad sam se vratio, bilo je minus. Mali, sto kuna. Nisam se uzrujao. To mi je bila najjeftinija lekcija o tome kako automat ne mari za tvoje blagostanje. Zapravo, to me oslobodilo. Nakon tog minusa, zatvorio sam preglednik i osjetio olakšanje. Znaš za onaj osjećaj kad prestaneš gledati koliko je sati jer si konačno tamo gdje trebaš biti? E, to.

Zamisli to ovako: upoznao sam svoju pohlepu, ne na papiru nego uživo, na dlanu. I umjesto da me ona povuče, ja sam nju poveo u šetnju i vratio kući cijelu. Kul stvar je što sam otkrio da me igra na vavada ne čini ni sretnijim ni tužnijim, nego me čini budnijim. Zato što me natjera na unutarnji dijalog. Onaj koji nemam vremena voditi u svakodnevnoj gužvi. Naučio sam da je gubitak koncept koji danas manje boli kad vidiš da si se uspio zaustaviti na vrijeme. To je pobjeda koja se ne vidi na bankovnom izvještaju.

U jesen mi je punac poslao poruku da su masline dale fantastično ulje. Žena je rekla da je to zato što sam ja donio sreću. Ja se samo smijem. Ne mislim da donosim sreću. Mislim da sam, napokon, prestao biti u strahu od slučajnosti. To je najveći dobitak sezone.
Upgraded Forums

After landing late I didn’t want to waste ti[…]

Iskreno, nikad se nisam smatrao kockarom. Ni onim […]

Cenforce 100 mg contains sildenafil citrate, a m[…]

A lot of new authors seem surprised by how much ca[…]